Quantcast
Channel: Högskolan Dalarnas Nyheter
Viewing all 1492 articles
Browse latest View live

Ny styrelse för Högskolan utsedd av Regeringen i dag

$
0
0

Regeringen har idag beslutat att utse ny styrelse för Högskolan Dalarna. Den nya styrelsen har följande sammansättning:

Peter Samuelsson, forskningsdirektör, Outokumpu Stainless AB, Avesta (ny som ordförande)
Malin Irhammar, docent i psykologi, Lunds universitet
Anders Ahlgren, ordförande i Region Dalarna, kommunalråd
Maria Norrfalk, landshövding för Dalarnas län (ny)
Karin Svenske Nyberg, personaldirektör Stora Enso Sverige (ny)
Ingegerd Palmér, rektor, Mälardalens högskola (ny)
Mats Bayard, VD, Triona AB (ny)
Jonny Gahnshag, oppositionsråd (ny)


Peter Samuelsson, ny styrelseordförande. Foto: Kenneth Sundh.

- Jag ser det som viktigt att vi från näringslivet engagerar oss mer konkret inom utbildning och högskolebaserad forskning, säger Peter Samuelsson. En viktig uppgift för den nya styrelsen kommer att vara att bygga vidare på den strategi som nuvarande styrelse lade fast under förra året. Två viktiga delar i den nya strategin är forskning och den nya generationens lärande, det senare ett område där Högskolan Dalarna är unik i sin utveckling av nätbaserat lärande.

- På ett personligt plan är jag glad och känner mig mycket hedrad av att bli utsedd till att leda högskolestyrelsens arbete, tillägger Peter Samuelsson.
Styrelsens mandatperiod är treårig och löper från den 1 maj 2010 till och med den 30 april 2013. Den nya styrelsen samlas till sitt första sammanträde den 17 juni.

I styrelsen ingår också rektor, representanter för studentkåren och personalrepresentanter. Valet av nya personalrepresentanter förrättas inom Högskolan i slutet av april.


Agneta Stark om öppet lärande i UR-play

$
0
0

Agneta Stark intervjuas om öppet lärande, Open Educational Resourses (OER) i UR play vid ett seminarium på KTH om detta ämne.

-Jag är för att vi ska använda tekniken för alla nya syften, att nå nya studenter, att göra undervisningen bättre och att studenterna kan välja undervisningsformer, säger Agneta Stark.

Se och hör: http://www.ur.se/play/157180

Studentporträtt: Sara är detaljhandelsstudent

$
0
0

 "Programmet ger en bred branschorientering inom detaljhandeln genom att en väsentlig del av kurserna behandlar branschspecifika problem."


Sara Tjernström studerar på Detaljhandelsprogrammet, 180 hp.

Vad tycker du är det mest intressanta med ditt program?
- Som detaljhandelsstudent läste jag till exempel marknadsföring, butiksdesign och exponering, ekonomistyrning och organisationsteori. Att programmet ger en så bred branschkunskap gör att man under studietiden hinner känna efter vad man är intresserad av och vad man vill arbeta med efter studierna.

Vad har du lärt dig under de år du har läst?
- Genom att studera har jag utvecklats som person genom att lära känna mina styrkor och svagheter. Jag har också fått större klarhet i vad jag är mer och mindre intresserad av att arbeta med i framtiden, vilket gör att det blir lättare att sålla bland alla tänkbara yrken och arbetsuppgifter. Och självklart har jag lärt mig en hel del om företagsekonomi!

Varför valde du just det program du nu läser?
- När jag skulle välja högskola/universitet och utbildningsprogram ville jag gärna bo kvar i Dalarna, så att plugga på Högskolan Dalarna passade för mig bra. Just detaljhandelsprogrammet lät då spännande, och eftersom det finns så många olika karriärmöjligheter inom handeln så kändes det som ett bra val.

Sara ser ljust på framtiden och menar att det finns många möjligheter i denna bransch och har under sin utbildning utvecklar ett stort intresse för företagsekonomi. I framtiden vill Sara gärna arbeta inom marknadsföring eller med administrativa arbetsuppgifter. Studerar man inom detta program kan man även jobba med någon ledande befattning med specialisering inom detaljhandeln. Saras dröm är att i framtiden starta ett eget företag.


I studentbanken arbetar studenter som ambassadörer för Högskolan Dalarna. I november 2009 var det kick off med den nya besättningen. Sara Tjernström syns längst fram till vänster.
 
http://du.se/sv/Utbildning/Utbildningsprogram/Detaljhandelsprogrammet2/

Text: Jennifer Ågstrand
Foto: Annette Skogsjö

Studentporträtt: Johanna har snart genomfört programmet Sport Management

$
0
0

Johanna Olsson blir klar till sommaren. Hon har studerat på Sport Managementprogrammet vid Högskolan Dalarna och hon skriver just nu sin C-uppsats. Den handlar om studenters fysiska aktivitetsvanor och betydelsen av studentidrottsföreningar.  Johanna är en av fyra den här terminen som fått Riksidrottsförbundets examensbidrag för att göra uppsatsen.

-Den här utbildningen har varit otroligt lärorik och intressant, säger Johanna.

Hon reste en del efter gymnasiet. Bl a jobbade hon som aupair i London.

-Vid något tillfälle kom jag i kontakt med folk som jobbade med idrottsevenemang och kände att jag verkligen också ville jobba inom det området, säger hon.

Johanna började söka efter lämplig utbildning. Sport Management på Högskolan Dalarna kändes given eftersom den var den enda i sitt slag vid det tillfället. Johanna, som kommer ifrån södra Skåne, sökte utbildningen och flyttade till Falun.

-Jag har valt företagsekonomi som bas i min utbildning. Vi läste marknadsföring, och t ex föreningsrätt – allt med inriktning på idrott, berättar Johanna.

Under ett halvår studerade Johanna i Sydney, vid University of Technology.
-Det finns så många möjligheter till internationella kontakter vid Högskolan. Det var riktigt intressant och givande att studera det här området i Australien

-Efter examen kan jag tänka mig att arbeta som projektledare för stora idrottsevenemang, både nationellt och internationellt. Den här branschen utvecklas hela tiden, vilket gör det extra spännande, säger Johanna.


Johanna Olsson.

Läs om utbildningen: http://www.du.se/sv/Utbildning/Utbildningsprogram/Sport-Management/

Text och bild: Annette Skogsjö

Studentporträtt: Lovisa Tedenby läser japanska

$
0
0

Lovisa läser just nu Japanska ll på Högskolan Dalarna och efter avslutade kurser är det planerat att hon även ska läsa Japanska lll. Lovisa har sedan länge haft ett stort intresse för språk rent allmänt, hon har tidigare läst franska, spanska, latin och teckenspråk och nu har hon valt att ta sig an japanskan. Japanska kan ses som ett svårt språk att lära sig men när man väl kommer in i det blir det lättare, säger Lovisa. Det är mycket att gå igenom och lära sig men tack vare upprepat lärande under lektionerna går det bra. Kurserna går i ett bra tempo, menar Lovisa, och lärarna är bra, det är ingen skillnad på de svenska och japanska lärarna som lär ut språket.

Man får lära sig så mycket av allt”

Vid frågan om varför just Högskolan Dalarna svarade Lovisa att det inte är många högskolor eller universitet som erbjuder kurser i japanska, särskilt inte så många av olika slag, och Lovisa från Norrköping hade redan bestämt sig för att flytta.

”Falun verkade vara en trevlig och mysig stad”

Lovisa studerar endast japanska och ägnar en del av sin fritid med språket då hon lyssnar mycket på japansk radio och lyssnar på japansk musik. Även en del dramaserier har kommit i hennes väg och hon gillar särskilt regissören Hayao Miyazakis filmer. Hon har ett stort intresse av den japanska kulturen och planerar i framtiden att besöka Japan, kanske som utbytesstudent.  Lovisa säger att hon även kan tänka sig att arbeta med japanskan i framtiden som översättare eller tolk.

”Sen är det bra att kunna japanska om man åker till Japan, med engelska kommer man inte långt.”


Lovisa Tedenby.

Text och foto: Jannike Jansson

Existentiell Filmfestival 2010 diskuterade "Den lyckade människan" som glamoröst och ångestfyllt livsprojekt

$
0
0

 


Festivalen bjöds generöst på förhandsvisning av filmen "Till det som är vackert" som ännu är ett verk i vardande. Här samspråkar filmens producent Helen Ahlsson med Lisa Langseth, som kommer från teatervärlden och med denna långfilm gör sin debut som filmregissör i det större formatet. 

Existentiell Filmfestival arrangerades denna gång för åttonde året i rad vid Högskolan Dalarna. Årets temat var: Den lyckade människan. Detta tema hade under förberedelsernas gång alltmer kommit att omges av citattecken, eftersom begreppet alltmer framstod som ett ironiskt uttryck. Om detta berättade Tomas Axelson, primus motor för festivalen, redan i sitt inledningstal.

I progamförklaringen för festivalen anges att festivalen vill utifrån filmupplevelser diskutera samhällsklimat, tidsanda och livsvillkor. Årets tema anknyter till att ekonomisk välfärd paradoxalt nog tycks följas av ökande krav på det lyckade livsprojektet, alltifrån utseendefixering, den perfekta karriären och det sköna hemmet till den lyckliga familjen.

Festivalen, som hölls 14-16 april, arrangerades av Högskolan Dalarna, Studieförbundet Bilda, Sigtunastiftelsen, Film i Dalarna och Filmcentrum.


Regissören Robert Lillhonga menade på ett av seminarierna att man måste våga släppa sin identitet med en dröm. Det är så mycket bättre att satsa på många drömmar i stället för en och att inse att kärleken finns var som helst i livet, mitt i vardagen. Seminariet som ägnades värdighet och misär, följde på filmen "The Wrestler".

 
Erik Hemmendorff, producent till filmen "De ofrivilliga", kommenterar sin film. Han omges här av Ylva Axelson, psykolog, Isobel Hadley, skribent i bl a Expressen, och Stefan Björnlund, seminariets moderator och student i filmvetenskap. Ylva Axelson ansåg att detta är en film om skam, skamlöshet och grupptryck som man skulle kunna hålla på med en hel termin i psykologutbildningen.  

  
Fredrik Wenzel, regissör och manusförfattare till filmen "Man tänker sitt" medverkade i ett seminarium om konformitet och inre frihet som följde efter filmvisningen. Filmen skildar livet i ett svenskt radhusområde sett genom den 11-åriga Sebastians ögon.

 
Judith Narrowe, socialantropolog och tidigare lärare vid Högskolan Dalarna, syns här i intensiv diskussion med regissören Robert Lillhonga. Hon och hennes sällskap bestående av Mary Ann Edelstam, också hon tidigare lärare vid Högskolan Dalarna, Mike Holdstock, konsult, och Morton Narrowe uppskattade tillfällena till diskussion. Under festivalen har det för mig pendlat som en jojo upp och ned, sade Morton Narrowe, tidigare överrabbin i Stockholm, som just starkt tagit intryck av filmen "The Wrestler" och menade att diskussionen vid festivalen höll mycket hög klass. Mer kritisk var Mike Holdstock som ansåg att debattklimatet i Sverige skulle må bra av att ha högre i tak.

  
Jonas Mosskin, som har tagit initiatviet till arrangemanget "Psykologer tittar på film" i Stockholm, var en av festivalreflektörerna och medverkade med sina sammanfattande synpunkter i festivalens avslutning.


Ann-Mari Söhrman Fermelin, lektor vid Göteborgs filmhögskola, och också hon utsedd till festivalreflektör, menade att festivalen är unik, i vart fall i Sverige, genom att man hela tiden under festivalens gång talar om film.


Diskussionen var livlig bland deltagarna också under kaffepauser och måltider. Festivalen hölls i Högskolan Dalarnas lokaler på Mediehuset i Falun.


Årets festival hade ett större inslag av yngre medverkande och dessutom fler kvinnliga medverkande. Ett av nytillskotten var Maria Myhr, mediepedagog vid Film i Dalarna, som bidrog till förberedelsearbetets diskussioner kring temat och som även svarade för uppdraget som moderator på ett av seminarierna. 

 

Text och foto: Anna Hägglund

Mona Sahlin besöker Högskolan Dalarna

$
0
0

Mona Sahlin, socialdemokraternas partiordförande, besökte Högskolan Dalarna i går, onsdagen den 21 april, som var första dagen på hennes valturné. Hon mötte studenter och personal i en av föreläsningssalarna tillsammans med Jytte Guteland, SSUs  ordförande och Kajsa Borgnäs, S-studenters ordförande.











Text o bild: Annette Skogsjö

Lugnet - prima liv, många alternativ!

$
0
0

Ett aktivt arbete pågår med att stärka varumärket Lugnet. Högskolan Dalarna är en av de många aktörerna. Under Vasaloppsveckan hade Lugnet en gemensam monter. En tipspromenad med utslagsfråga där man skulle beskriva Lugnet med några ord vann Margareta Karlsson från Bengtsfors.

Margaret Karlsson vann med sin slogan:
Lugnet – prima liv, många alternativ!

- Meningen skulle inte bara handla om idrott eller utbildning utan kunna appliceras på all verksamhet inom Lugnetområdet, säger Per Hagdal, som är marknadsförare på Lugnet.

Margareta Karlsson vann en upplevelse-weekend på Lugnet med övernattning och prova-på –presentkort.

-Det var roligt, det är första gången jag vinner något sånt här. Jag ser fram emot upplevelsedygnet, säger Margareta.

Den gemensamma satsningen under Vasaloppsveckan är den första av flera kommande för att stärka Lugnets position i Sverige och Europa. Lugnets intresseförening får nytt liv.

Högskolan Dalarna är en av aktörerna inom Lugnetområdet. Under de senaste tre åren har Högskolan vuxit från 8000 till 18 000 studenter. På Campus Lugnet byggs nu flera kontorsrum och planer pågår för att snart uppföra ett nytt och stort bibliotek. Sambanden mellan Högskolan och idrott är många, inom utbildningar och med Lugnet Idrottsvetenskapliga Institut – LIVI, som får Sveriges största och bästa testcenter för idrott och hälsa. LIVI’s testlaboratorium är ackrediterat av Sveriges Olympiska Kommitté och ansvarar för tester och analyser för flera grupper av aktiva idrottare inom topp- och talangprogrammet. Testcentret invigs hösten 2010.

Text: Annette Skogsjö 

 


Djuråsskolan i Gagnef vann Teknikåttans regionfinal

$
0
0

Djuråsskolan vann Teknikåttans regionfinal i Teknikdalen i går, torsdag. Tvåa kom Engelska skolan i Gävle. På delad tredje plats kom Maserskolan i Borlänge och Lillhagsskolan i Gävle. Alla deltagarna fick pengar till klassen. Ettan och tvåan kommer dessutom att tävla i riksfinalen, som genomförs i Gävle den 20 maj.

Teknikåttan är en frågetävling i naturvetenskap och teknik för elever i klass åtta. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för naturvetenskap och teknik bland flickor och pojkar, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.

-Vi måste börja tidigt att väcka ungdomarnas intresse för naturvetenskap och teknik, säger Richard Kohlström, tävlingsledare och projektledare för tävlingen i landet.


Richard Kohlström, tekniker vid Högskolan Dalarna, har arbetat med Teknikåttan i drygt tio år. Han var tävlingledare under gårdagens regionfinal i Teknikdalen. 

Teknikåttan startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola. Sedan dess har intresset för att delta ökat från år till år. I dag är Teknikåttan rikstäckande och indelad i tolv regioner, där en högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare.

Text och bild: Annette Skogsjö

Gunnar Ternhag får hedersuppdrag av finlandssvensk akademi

$
0
0

Gunnar Ternhag, professor i ljudproduktion vid Högskolan Dalarna, har utsetts till korresponderande ledamot i Svenska litteratursällskapet i Finland.

- Det är väldig hedrande att bli invald, säger Gunnar Ternhag. Svenska litteratursällskapet är ingången till det finlandssvenska forskarsamhället.

Litteratursällskapet är en paraplyverksamhet för all kultur i svenskspråkiga Finland och kan närmast beskrivas som en finlandssvensk akademi. Gunnar Ternhag har under senare år under en period arbetat vid Åbo Akademi, Finlands svenska universitet, och han har på olika sätt hållit fortlöpande kontakt med verksamheten. 2003 utsågs han till docent vid Åbo Akademi. Därefter har han bl a varit granskare av ett forskningsprojekt om finlandssvenskhet i musiken. Nämnas kan att ämnet ljud- och musikproduktion vid Högskolan Dalarna har ett Erasmusavtal med Åbo Akademi och har tagit emot utbytesstudenter därifrån.


Text: Anna Hägglund

Nya rekordsiffror inför höstterminen 2010

$
0
0

Högskolan Dalarna finns bland topp tio av lärosäten när det gäller andelen studenter som valt högskoleutbildning i första hand. Högskolan slår även Mittuniversitetet, Örebro och Karlstads universitet när det gäller söktalen.

Antalet förstahandsansökningar per den 15 april var drygt 12 000, vilket är 10 procent fler jämfört med till höstterminen 2009. Därmed är det återigen nytt rekord för ansökningar till Högskolan Dalarna.

Störst förändringar

De utbildningsprogram som lockat flest sökande är Medieproduktion - Rörlig bild (+ 89 %), Ljud- och musikproduktionsprogram (+ 28 %), Detaljhandelsprogram 120 respektive 180 p (+ 86 %) och Specialistsjuksköterska/distriktssköterska + 24 %.

Det nya utbildningsprogrammet, en tvåårig Masterutbildning i Metallformning och ytteknik, har lockat 53 sökande, vilket är mycket positivt. En annan ny utbildning, Audiovisuell produktion, har lockat 19 sökande. Idrottstränarprogrammet har fr o m 2011 två inriktningar och detta har inneburit en ökning av antalets sökande.

Antalet sökande till nätbaserade utbildningsprogram (sammanlagt 9 st) har ökat med 25 procent jämfört med ansökningarna till hösten 2009. Antalet ansökningar till enstaka kurser har också ökat. Förstahandsansökningarna till utbildningsprogram på engelska har däremot minskat med 6 procent.

-Vi har ännu en gång fått bevis på att vi är en intressant högskola för många, säger rektor Agneta Stark i en kommentar. Ökningen är inte lika omfattande som till hösten 2009 men vi har i dagsläget inte möjlighet att öka antagningen i någon större utsträckning. Regeringen har utökat antalet platser med 900 och det taket har vi i princip nått redan med söktalen till hösten 2009.

Läs mer – ladda ned: 2 statistiska bilder med sökstatistik (pdf, 191 kB)

Industrin behöver fler civilingenjörer inom materialdesign

$
0
0

Svensk industri beräknas behöva anställa 45 civilingenjörer inom materialdesign varje år. Det visar en utredning som Jernkontoret har gjort. Den visar också att de studenter som gått på Högskolan Dalarna, Campus Borlänge, är mycket nöjda med sin utbildning. Utbildningen är på fem år och de sista två åren kan man välja att studera på KTH i Stockholm eller på Campus Borlänge.

Alla studenter som examinerades från civilingenjörsprogrammet 2009 har fått jobb inom stålindustrin.

- Och trots att konjunkturen ännu inte riktigt tagit fart finns alltså plats för fler civilingenjörer inom materialdesign, säger Gustav Boklund, avdelningschef och bl.a. ansvarig för civilingenjörsprogrammet. Det hör vi i våra kontakter med stålföretagen.

Det finns fortfarande restplatser att söka till läsåret 2010/11.

Högskolan Dalarna har utbildningar som öppnar för en spännande och utvecklande framtid som ingenjör inom industrin. Se våra teknikutbildningar på: www.du.se/teknik

 
Lyssna till Olof Faxander (VD SSAB)

Dala Sports Academy visar upp sig i Bryssel

$
0
0

Den 27–29 april befinner sig ett antal företag och organisationer från Dalarna i  Bryssel. Bland deltagarna märks Dala Sports Academy som är ett projekt som drivs i samarbete mellan Högskolan Dalarna och Falu och Borlänge kommuner. Projektet har även stöd från Region Dalarna och EU:s regionala utvecklingsfond.

Det är Region Dalarna som har anordnat aktiviteten och de som är på plats utöver Dala Sports Academy är Triple Steelix, Projekt W7, ITS Dalarna, High Voltage Valley, EU-byar i Smedjebacken och Borlänge Energi.

Syftet med resan är att deltagarna ska visa upp sig och sin verksamhet. Det sker genom att bjuda in bl a EU-parlamentariker, företrädare för EU-kommissionen och näringslivsorgan till ett antal seminarier på det svenska regionala EU-kontoret Central Sweden. Och så här långt har många tackat ja till inbjudan. Förutom representanterna från Dalarna ska även föreläsare från svenska staten vara på plats vid vissa av seminarierna.


Idel glada miner under förberedelserna till aktiviteten i Bryssel. På bilden syns bl a Helena Bellardini, projektledare för Dala Sports Academy, delvis skymd av Göran Carlsson, chef för Region Dalarna. 

Det Dala Sports Academy vill visa upp är den egna utvecklingsmiljön för sport, näringsliv och forskning. Man vill också lyfta fram hur arbete med folkhälsa bidragit till ett friskare folk och därmed minskade kostnader för staten.

- Vår förhoppning är att efter dessa dagar i Bryssel få framtida investerare att besöka Dalarna, säger Helena Bellardini, projektledare för Dala Sports Academy.


Text och foto: Jannike Jansson

10,9 miljoner till audiovisuella medier i Dalarna

$
0
0
TV, film- och musikindustrin genererar stora inkomster till Sverige. Nu ska Dalarna stärka sina positioner inom Audiovisuella medier.

Michail Tonkonogi i TV4 nyheter och morgonsoffa

$
0
0

Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi, kommer att vara med i TV4 nyheterna på torsdag kväll. Han finns också med i morgonsoffan på fredag. Där talar han om styrketräning för barn.


Michail Tonkonogi. Foto Bons Nisse Andersson.


Tema fåglar i ljusgården på Campus Lugnet

$
0
0

15 studenter inom ämnet bild har just nu utställning på Campus Falun. Deras lärare Anna Fjällbäck, universitetsadjunkt i bild, gav uppgiften att skapa på tema fåglar.  Här är några smakprov. Se de övriga konstverken under promenad i ljushallen.


"Lady Damgam" av Emilie Karlsson. Finns utanför Vildgåsen.

"Pauvo Cristatus Gigantus" av Ghena Nasser. På bron syns "Storken"
av Eva Ericsson.



"Stork" av Mattias Axén.


Ghena Nasser.


Mattias Axén.


"Fångad" av Justine Seymour.


Text o foto: Annette Skogsjö.



Stort intresse för sommarkurser

$
0
0

I början av juni startar sommarkurserna. Inte mindre än 1671 är antagna.  I år erbjuder Högskolan Dalarna 15 kurser inom olika ämnesområden. Alla är välsökta och många reserver hoppas förstås på återbud.

Teknik
3D CAD och Bygg-CAD – två sommarkurser som har många sökande.
I kursen Bygg-CAD kan vi ta emot endast 50 studerande men 291 är reserver.
-Det här visar att det är stor efterfrågan på marknaden, säger Henrik Janols, universitetsadjunkt väg- och byggteknik och ansvarig  för Bygg-CAD.
-Det är i stort sett två grupperingar som söker, den ena är personer som t ex läser till civilingenjör vid annat universitet eller annan högskola och som behöver komplettera med denna kompetens. Den andra gruppen är folk från branschen, yrkesverksamma som vill använda en del av sommaren till kompetensutveckling.

Språk
Det blir fem språkkurser i sommar,  arabiska, kinesiska, portugisiska, ryska I och ryska II.  Många sökande till alla. Som exempel kan nämnas att 80 är antagna till kinesiska.

Religionsvetenskap
En annan grupp kurser är de inom religionsvetenskap. De tre kurserna är Antikens gnostiska traditioner och dess plats i modern kultur, Nyreligiositet i religionshistorisk belysning och Västerländsk buddhism och japanska nya religioner i väst.

-Vi har i och för sig alltid lockat många till våra kurser och utbildningar inom religionsvetenskap. Det finns ett mycket stort intresse som kan ha att göra med ett ökat intresse i samhället och att Högskolan Dalarna sedan länge är starka inom detta område, både vad gäller utbildning och forskning, säger Liselott Frisk, professor religionsvetenskap.

Se listan sommarkurser:  http://www.du.se/sommarkurser




Text och bild: Annette Skogsjö

Stor internationell studie avslöjar samband mellan njurproblem och ökad risk att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdomar

$
0
0

Att ha nedsatt förmåga hos njurarna att rena blodet och att ha äggvita i urinen ökar risken för att dö i förtid, i synnerhet att avlida i någon hjärt-kärlsjukdom.

Det framgår av en internationell jättestudie med över 1 miljon studiedeltagare, som i dag tisdag den 18 maj publiceras i den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet.

- Resultaten kan komma att ge bättre möjligheter att korrekt klassificera njursjukdomar, även innan patienten har påtagliga symtom. Det ökar möjligheten att sätta in förebyggande behandling, säger docent Johan Ärnlöv som är ansvarig för den svenska delen av studien.

Johan Ärnlöv undervisar i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna. Han är också verksam vid Centrum för Klinisk Forskning Dalarna och Uppsala universitet.

Läs mer om de nya rönen 
Nyhetsartikel på den engelskspråkiga portalen Newswise
Nyhetsartikel i Uppsala Nya Tidning

För ytterligare information kontakta Johan Ärnlöv tel 070-607 77 03 och e-post jan@du.se

 


Text: Anna Hägglund

Korta vägen till arbete för invandrade akademiker

$
0
0

Korta vägen är ett projekt som ska underlätta för invandrade akademiker att snabbt komma ut på arbetsmarknaden. Det är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Avsikten är att ta till vara den kompetens som många människor med utländsk bakgrund i Sverige besitter. Man vänder sig till arbetslösa utomnordiska invandrare som varit i landet under högst tre år.

Utbildningen kan sökas senast den 28 maj. Läs mer: http://www.du.se/sv/Samverkan/Skola/Korta-vagen/

 

Kurspaket vid Högskolan ackompanjerar Peace&Love

$
0
0

Högskolan Dalarna erbjuder i samband med  Peace&Love ett kurspaket med två fristående kurser, som har fokus på världsbilder och internationella relationer. Kurserna startar till hösten 2010 med 30 platser. Paketets två delar är:
-Livsåskådning, människosyn och världsbilder
-Internationella relationer, en introduktion.


Ronny Mattsson, Anna Parkhouse och Michael Toivio utanför Peace&Love caféet i Borlänge.

Kurserna riktar sig till personer som vill öka sin kompetens och förståelse i grundläggande frågor om människans roll i världen, både i närsamhället och internationellt.
-Det här är nästa steg i utvecklingen av Peace Love. Utbildning är en viktig del för den som vill förstå sin omvärld, säger Ronny Mattsson, presschef på Peace & Love.

Livsåskådning
-Ja, det grundläggande är att skapa en bättre värld.  En av inriktningarna i kurspaketet handlar om livsåskådning, människosyn, som är grundläggande för våra liv, säger Michael Toivio, universitetsadjunkt i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna. Vad har människor för roll när det gäller ekologin, gör vi saker för vår egen skull eller för miljön? Från vilken position betraktar vi världen? Vad har människor för ansvar i världen?

Krig och fred
Den andra delen av kurspaketet handlar om internationella relationer från 1945 och framåt.
-Vi kommer att analysera världspolitiska händelser. Vi talar om globaliseringen av världssamhället och två intressanta projekt, säger Anna Parkhouse, universitetsadjunkt i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna. Hon beskriver två tydliga processer. Den ena är integration och samarbete för fred, t ex EU. Den andra handlar om inomstatliga konflikter, som leder till att landet skyddar sig från världssamfundet. Ja, det handlar helt enkelt om krig och fred, säger Anna Parkhouse.

Kurspaketet ger möjlighet till volontärjobb
Transnationella, icke statliga organisationer är viktiga aktörer i världssamhället. Det kan handla om idrott, kultur, miljö m fl inriktningar. Volontärjobb kan alltså göra skillnad. Peace & Love Foundation sysslar med olika välgörenhetsprojekt. Den som genomför kurspaketet har chans att få arbeta som volontär och informera om välgörenhetsprojekt på skolor och i organisationer.
-För människor som vill engagera sig kan kurserna bli en bra ingång. Utbildningarna leder inte direkt till jobb men blir en kraftfull merit att ha i sin CV, tror Michael Toivio.

Se ytterligare information om kurspaketet: Världsbilder och internationella relationer: http://du.se/sv/Utbildning/Kurser-A-O/Kurspaket/?kod=H2D6J

http://itunes.du.se/rss/courses/varldsbilder_och_int_rel.xml

http://itunes.du.se/media/Courses/Mixed/DU_20100518_Varldsbilder.mp4

Media har uppmärksammat kurspaketet. Se länkarna
http://svtplay.se/v/2006587/gavledala/18_5_19_15_svt_dalarna
http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=2371761&BroadcastDate=&IsBlock=0
http://www.dalademokraten.se/sida/id/120920/
http://www.dt.se/nyheter/borlange/article652532.ece

Text och bild: Annette Skogsjö

Viewing all 1492 articles
Browse latest View live