Ewa Wäckelgård har fått ett nytt uppdrag som en av Högskolan Dalarnas sex forskningsledare. Hon vill bygga upp forskningen kring energiomställning, men vill också lägga vikt vid att förbättra situationen för doktorander.
- Utmaningen för mig i att vara vid Högskolan Dalarna? Ja, det som lockade mig hit för drygt ett år sedan är att jag får vara med och utveckla forskning i ämnet energi och miljöteknik, säger Ewa Wäckelgård.
Energiomställning och samhällsprocesser
Med det nya uppdraget som forskningsledare och som professor i energi och miljöteknik med inriktning solenergiteknik har hon en pådrivande roll i ett av Högskolans prioriterade forskningsområden. Energiomställning och samhällsprocesser är ett av sex forskningsområden som lyfts fram i forskningsstrategin för 2009-2011.
Nu har forskningsområdet stuvats om en del med den nya forskningsstrategin. Det som förr hette Bärkraftigt samhälle har ersatts av ett forskningsområde med ett tydligare fokus på energiförsörjning. Det är en energiförsörjning som ska bygga på förnybara energikällor och miljöanpassade uppvärmningssystem. Dessutom markerar man nu tydligt det samhällsvetenskapliga och samhälleliga perspektivet i omställningen av energisystemet.
Bygga genom att ta stöd på flera håll
Den miljö Ewa Wäckelgård möter vid Högskolan Dalarna är något helt annat än den hon upplever vid Uppsala universitet där institutionen för teknikvetenskaper har 120 doktorander. Hon hoppas att det ska vara utvecklande för alla parter att hon nu har en halvtidstjänst vid Högskolan Dalarna och en halvtidstjänst vid Uppsala universitet. I det senare fallet är hon professor i det fasta tillståndets fysik och har sin arbetsplats på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
- Vi kommer i praktiken att vara ett litet team på två personer i uppgiften att leda forskningsområdet här vid Högskolan. Jag kan bidra med de nationella kontakter som jag har i den akademiska världen. Sedan har man ju kommit långt i att bygga upp verksamheten och har en stark förankring i regionen. De internationella kontakterna finns också och mycket är på gång.
Ewa Wäckelgård gläds åt att forskningen vid Centrum för solenergiforskning (SERC) har fått internationellt erkännande för sin specialitet, solvärme i system för förnybar uppvärmningsteknik. Gruppen här är bäst i Europa på solvärmesystem för villa. En uppgift är nu att gå vidare med den akademiska legitimiteten och förstärka den.
Doktorandsituationen
Hon känner ett personligt engagemang för att lyfta frågor om doktorandernas situation. Avtal och regelverk bör stramas upp, anser hon, men också kommunikationen mellan handledare bör bli bättre. Detta är viktigt både för de regionala högskolorna och för att doktorander inte ska hamna i kläm, i värsta fall kanske hamna i ett rättslöst vakuum.
- Jag ser också en öppning att få in fler doktorander. I forskarskolan Program Energisystem finns Uppsala universitet med och Högskolans grupp är associerad till forskarskolan. Man kan, precis som jag har gjort tidigare, vara med i olika sammanhang och söka tilläggsfinansiering för att den vägen bygga vidare på den basfinansiering som man redan har, tillägger Ewa Wäckelgård.