Hur ska framtiden för svensk högre utbildning se ut? Analogt eller digitalt? Det var huvudfrågan när Penta Plus, nätverket med fem lärosäten i Svealand, inbjöd till konferens den 18 april. Högskolan Dalarna stod som huvudarrangör.
På bilden ses från vänster till höger Stefan Rodheim, utvecklingsledare IKT, Högskolan Dalarna, som höll i trådarna för dagen, Bo Dahlbom, Ingegerd Palmér och Andrew Casson.
För första gången anordnade Penta Plus ett heldagsarrangemang helt uppbyggt som en on-line konferens i ett ämne som berör alla verksamma i högskolans värld. En paneldebatt inledde dagen som sedan bjöd på nio liveföreläsningar och två filmade föreläsningar.
Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet vid Högskolan Dalarna, uttryckte sin belåtenhet.
- Det här är alldeles utmärkt. Det är första gången som vi inom Penta Plus-nätverket gör en konferens så tydligt inriktad på att så många ska kunna följa den via nätet.
Inte oväntat gav svaret sig självt på huvudfrågan.
- Vi måste helt enkelt se allt mer av webbaserad utbildning. Förväntningarna finns i arbetslivet och i hur människor lever sitt liv. På ett individuellt plan finns det valmöjligheter, men som organisation har vi inte något val, vi kan inte stå utanför detta. Det säger Ingegerd Palmér som medverkade i debattpanelen. Ingegerd Palmér är rektor för Mälardalens högskola och tidigare styrelseordförande i Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning.
- Det här är vår chans att ta oss an och bygga den akademiska framtiden för 2000-talet. Vi sitter inte på kunskapen längre själva. Den finns på så många håll.
Men högskolan måste också ta sig an uppgiften med kraft och här finns det mer att göra. Det menar Bo Dahlbom, professor vid IT-universitetet i Göteborg, forskningschef vid Interactive Institute och medlem av regeringens IT-råd. Även han medverkade i debattpanelen.
- Världen och samhället förändras snabbt och allt snabbare. Högskolan måste följa med i den förändringen - och det gör den inte. Den enkla lösningen är att högskolan blir mer integrerad i samhället.
Konferensens olika programinslag kan ses i efterhand på Penta Plus webbsida, pentaplus.se/IKTpedagogik