Vägverket, Banverket och Vinnova har beslutat att stödja en nationell forskarskola inom Intelligenta transportsystem (ITS). Forskarskolan är ett samarbete mellan Linköpings universitet (LiU), Blekinge tekniska högskola (BTH), Chalmers tekniska högskola, Högskolan Dalarna (HDa), Kungl. Tekniska högskolan (KTH) och Lunds universitet (LU) samt ITS-Sweden och ett antal intressenter. Doktoranderna rekryteras inom följande områden:
- Transport- och försörjningskedjor (LiU/Green Cargo)
- E-betalningar (BTH/Netport Karlshamn)
- Trafikantinformation (Chalmers/Storstockholms Lokaltrafik)
- Trafikstyrning (HDa/Banverket)
- Personlig säkerhet (KTH/Stockholms stad)
- Trafiksäkerhet (LU/Vägverket
Visionen med forskarskolan är att utbilda en ny generation ITS-forskare som har förmågan att designa, visualisera och kommunicera en lösning utifrån ett kartlagt behov. Forskarskolans målsättning är också att bli ett internationellt ledande kompetenscentrum och en efterfrågad kompetensplattform för industriella och andra samhälleliga intressenter.
En av de doktorander som redan nu är på plats är Taline Jadaan. Hon är sedan den 1 mars 2008 anställd vid Högskolan Dalarna och hon kommer att bedriva sitt doktorandprojekt i nära samarbete med Banverket. Hennes arbete ingår i den gemensamma forskningssatsning som Högskolan Dalarna och Viktoriainstitutet gör inom området ITS och spårbundna transporter. Syftet är att förstärka järnvägsområdets konkurrenskraft genom användning av ny informationsteknologi och en utvecklad e-infrastruktur inom järnvägsområdet. Taline Jadaan är antagen till forskarutbildningen i tillämpad IT vid IT-universitetet i Göteborg och är till viss del även anställd vid Viktoriainstitutet i Göteborg.
I Sverige pågår för närvarande ett antal projekt som är av stort intresse för uppbyggnaden av en ny e-infrastruktur inom järnvägsområdet. Dessa projekt innebär att man kan fånga statusen på den aktivitet och trafik som pågår på järnvägsnätet på ett helt nytt sätt. Trafikledningssystemen kan förbättras genom att man exakt vet hur tågsammansättningen ser ut och lokets och vagnarnas position och hastighet. Detta gör att trafikledningen kan bygga på en förbättrad aktuell information i realtid.
Vid Högskolan Dalarna är Owen Eriksson, forskningsledare inom informatik, kontaktperson för den nya forskarskolan och pådrivande kraft i satsningen inom ITS-området.