Öppenhet i utvecklingsarbetet i skolan, det är något som Ina von Schantz Lundgren pläderar för.
Organisationsutveckling och förändringsarbete är det som framför allt intresserar Ina von Schantz Lundgren. Hon har nyligen lagt fram sin avhandling i pedagogik med titeln Det är enklare i teorin… Om skolutveckling i praktiken. En fallstudie av ett skolutvecklingsprojekt i en gymnasieskola.
Ina von Schantz Lundgren kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Hon arbetar som universitetsadjunkt vid Högskolan Dalarna där hon möter blivande lärare och redan verksamma lärare som behöver fort- och vidarebildning. I höst kommer hon bl a att engagera sig i en uppdragsutbildning som vänder sig till rektorer i Borlänge och Säters kommuner och medverka i ett skolutvecklingsprojekt i Hofors kommun. Till bilden hör att hon har ett brett samhällsintresse och har gått den långa vägen in i denna närmast utbildningssociologiska inriktning. Vägen har gått via barnskötarutbildning, komvux och handelsgymnasium, jobb som personaladministratör och arbetsförmedlare samt studier i pedagogik, sociologi, socialantropologi och organisationsteori.
Utvecklingen av den svenska skolan sker i en komplex skärningspunkt mellan utbildningspolitiska intentioner, pedagogisk forskning och förvaltningsledningars, rektorers och lärares ambitioner. Hur dessa krafter verkar har Ina von Schantz Lundgren undersökt genom en fallstudie av ett skolutvecklingsprojekt som drevs enligt den s k Frirumsmodellen. I denna modell fann hon dock inte nödvändiga verktyg för analys utan gick vidare in i det som handlar om implementeringsproblematik kopplat till själva förändringsprocessen.
- I komplexitetsteorin fann jag de verktyg jag sökte, en teori som kommit in i skolans värld från företagsvärlden. Teorin har ännu så länge relativt begränsad spridning i Sverige, men verkar vara på frammarsch. Komplexitetsteorin lyfter bl a upp att dolda mönster och relationer bidrar till den oförutsägbarhet som ofta kännetecknar förändringsprocesser. Den lyfter också upp olikhet som någonting positivt, liksom att de tankar om utveckling av verksamheter som ofta väcks i informella sammanhang bör beredas större utrymme.
Den som arbetar med skolutveckling, oavsett om man är lärare, skolledare eller processledare, kan väntas ha nytta av Ina von Schantz Lundgrens arbete.
Disputationen ägde rum den 9 maj 2008 vid Växjö universitet. Opponent var Per-Erik Ellström, professor i pedagogik, Linköpings universitet.
Abstract – på engelska