Sex studenter på BMA-programmet (biomedicinsk analytiker) imponerade stort när de igår, den 29 maj, redovisade sina examensarbeten. Detta ägde rum vid CKF, Centrum för klinisk forskning, Falu lasarett. Två av studenterna har dessutom tillsammans med sina handledare gjort vetenskapliga arbeten, som kommer att patentsökas.
Grattis till examen! Här är de nya biomedicinska analytikerna. Från vänster: Martina Riljakova, Erica Kaptens, Helena Cederberg, Johanna Löfgren, Åsa Frid, Mina Johannesson. Foto: A Skogsjö.
Patentsökta examensarbeten
Det ena handlar om optimering av mätning av coronavirus. Utbrottet och därmed upptäckten av SARS, Severe Acute Respiratory Syndrome, i Kina år2002, satte nytt fokus på gruppen coronavirus. En snabb diagnostisering är av stor vikt för att hindra spridning. Syftet med Åsa Frids examensarbete är att testa en ny typ av provmetod för att upptäcka och bedöma mängden virus.
Det andra arbetet som patentansökts, Johanna Löfgrens examensarbete, handlar om utvärdering av en ny metod att upptäcka förekomsten av phosphatidylothanol, som bildas i cellmembran hos personer som missbrukar alkohol. Överkonsumtion av alkohol är ett stort problem världen över. Det finns många biologiska ”markörer” för upptäckt av alkoholmissbruk men tillförlitligheten är inte tillfredsställande. Det är därför viktigt att hitta bättre metoder.
Fler examensarbeten...
Helena Cederberg har arbetat med metoder för preparering av mycket små vävnadsprover, som vidarebehandlas och prepareras med olika färger. Helena har bl a tittat på vattnets inverkan på färgningen. Hennes arbete är en jämförelse av olika färger samt olika dehydreringstiders påverkan på främst små preparat.
Mina Johannesson presenterade ett examensarbete som handlar om metoder för upptäckt av om lunginflammation förorsakats av mycoplasmaorganismer. Den mesta förekomsten av infektioner av detta slag är bland skolbarn. Syftet med Minas arbete var att finna en metod att lätt kunna kontrollera om infektionen härrör från mycoplasmaorganismer.
Erica Kaptens har i sitt arbete undersökt hur man kan utveckla metoder för att upptäcka en typ av cellgift i blodplasma. Man använder denna typ för att bota sömnsjuka (Human African Trypanosomasis – HAT), som är en livshotande sjukdom om den inte behandlas. Sjukdomen sprids av tsetseflugan. Mediciner som används för att bota har bieffekter som t o m kan leda till döden. Det är därför viktigt att hitta bättre metoder för att bota.
Martina Riljakovas examensarbete handlar om mätning av melatonin i saliv. Produktionen av melatonin sker i tallkottkörteln och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och påverkar vår dygnsrytm. Denna studie undersöker variationer av melatoninnivå under dygnet och mellan olika individer.