Från det att styrelsen för Högskolan Dalarna i februari begärde att få ett förslag om huvudcampus i Falun, har nu styrelsen bestämt sig. Det blir ett huvudcampus i Falun, men mer tid behövs för ett samlat beslutet i lokaliseringsfrågan.
Uppdraget från senaste styrelsemötet
En första genomgång av lokaliseringsutredningens förslag gjordes vid styrelsens möte den 18 februari. Rektor Agneta Stark fick då i uppdrag att komma med ett förslag till beslut vid styrelsens nästa möte utifrån riktlinjerna att huvudcampus ska vara Falun och att de tekniska utbildningarna ska vara kvar i Borlänge. I uppdraget ingick att göra en kompletterande analys av de ekonomiska konsekvenserna.
Omvärldsanalysen avgörande
Styrelsemötet samlades denna gång till ett internat den 21-22 april. Det gjorde det möjligt för styrelsen att mer grundligt gå igenom utvecklingen vid andra lärosäten i landet och de stora förändringar som sker i studenttillströmning och resurstilldelning samt genom nya samverkansformer. I detta omvärldsperspektiv ska bedömas hur Högskolan Dalarna ska fortsätta att utvecklas och göra det på en stabil ekonomisk grund.
Inte klart med fördelningen mellan Högskolans två campus
Styrelsen ansåg att mer tid behövdes för fortsatt analys och diskussion. Dessutom behövde det ekonomiska underlaget preciseras ytterligare.
- Det här är en svår och viktig fråga för styrelsen att ta ställning till, säger rektor Agneta Stark. Vi har diskuterat mycket grundligt. Styrelsen tog ett partiellt beslut i den del där styrelsen ansåg sig ha ett tillräckligt underlag, nämligen om att Falun ska vara huvudcampus. Till bilden hör att de båda kommunerna Borlänge och Falun har begärt mer tid för att komma med sina kompletterande förslag i lokalfrågorna till stöd för Högskolan.
”Federationstanken kan ge oss ett rikt utbildningsutbud i regionen”
-Det finns tre saker som jag ser som viktiga att vi fokuserar på i detta läge, säger Lars-Ove Staff, styrelsens ordförande. Det gäller för ledningen, alla anställda och för styrelsen själv.
- I det korta perspektivet måste vi se till att vi kan locka studenter hit och erbjuda en attraktiv miljö. Det är helt nödvändigt i den hårda konkurrens som råder och med det resursfördelningssystem vi har, där studenternas val är så viktigt.
- Ekonomin har vi ett gemensamt ansvar för att få i balans och vi måste se till att vi har en kostnadseffektiv verksamhet. De utredningar som vi har startat beror ju på att vi har förbrukat myndighetskapitalet.
- Sedan är som jag ser det federationstanken mycket spännande. I den utveckling vi ser i högskolevärlden och i högskolepolitiken spelar färre och större enheter en stor roll. Samtidigt är det viktigt att vi kan få till stånd ett finmaskigt nät. Det är därför ett eget ansvar för oss att se till att vi arbetar tillsammans. Vi behöver med våra kollegor i Svealandsregionen åstadkomma en konkurrenskraftig konstellation. Om vi är tidigt ute, tro jag att vi kan få gehör och lyckas med det, betonar Lars-Ove Staff.
Reviderad budget och ny antagningsordning
Styrelsen antog en reviderad budget för 2008 på en volymmässigt lägre nivå än den budget för 2008 som togs i december. Skälet till detta är att utfallet för 2007 blev lägre än prognosticerat. Jämfört med fastställd budget beräknas nu antalet helårsstudenter bli nära 200 färre, en minskning som främst sker inom samhällsvetenskap och undervisning.
Totalt blir volymökningen +4,7% jämfört med utfallet 2007. Resultatet för 2008 beräknas bli +2,3 mkr, vilket betyder att myndighetskapitalet kommer att uppgå till -7,0 mkr. Återhämtningen av ekonomin har därmed påbörjats.
En ny antagningsordning fastställdes av styrelsen. I och med detta har Högskolans regler för ansökan, behörighet och urval av studenter anpassats till de många förändringar som har skett i högskolevärlden sedan år 2000.